Monday, January 4, 2016

2016: Health, Fit, Beauty

Bismillahirrahmanirrahim.

There goes my azam for 2016.

Sejak ada sedikit krisis kewangan, aku totally stop Herbalife from my daily intake. Rasa bersalah dekat badan sendiri. Tengok dan analyse diri sendiri dulu dan sekarang, urghhhhh jauh beza. So sekarang ada duit sikit dan insya Allah nak susun budget elok elok, kita azam untuk tak putus bekalan Herbalife setiap bulan. Kalau ada duit lebih, sikit sikit kita upgrade. Amin.

Jan 2016

Herbalife F1 Choc dan Teamix 5 Jan 2016

Apa yang terzahir kat kulit kita itulah apa yang ada dalam badan kita. So aku ambik gambar aku bertarikh 5 Jan 2016, nanti kita tengok improvement insya Allah end of this year ok.
Kulit menggerutu huhu, jerawat kecik (or taktau la ape biji biji kecik merata rata kat muka ni) sana sini, bawah mata gelap, bibir gelap, kulit kering, flaky, warna kulit tak sekata, kusam, overall memang tak sihat la! Serious tak confident tengok muka sendiri huhu. Kadang-kadang terfikir nak cover dgn compact powder ke, tapi buat ape la cover kalau hakikatnye memang kulit teruk pun.





Jadi usahanya ialah herbalife intake, minum air kosong konsisten minimum 2l sehari.

Tu pasal herbalife intake dan kulit.

Second benda penting, nak kempiskan perut yang buncit!! Boleh je nak salahkan pregnancy tapi bagi aku itu satu mitos. Seriously mitos! Benda yang boleh disalahkan ialah bagi perut ni makan apa, waktu makan bila dan sedar sedar la nak masuk 30 tahun, kena la exercise, tolong sikit badan tu.

So untuk buncit - jaga makan (herbalife jugak) banyak snacking buah bukan benda mengarut dan workout, jog.

Sebab tengah pantang so workout dan jog kita start February 2016. Yang makan makan ni dah boleh start dah. Workout dan jog, semoga boleh increase energy level, alertness, sentiasa aktif untuk Afnan.

Menjadi contoh ibu yang sihat untuk Afnan. Bukan sahaja contoh, memang crucial pun untuk parents sentiasa menjaga kesihatan. Obvious sangat la kan kenapa. Parents kot. Kalau asyik penat la, sakit la, memang susah la nak menjalankan tanggungjawab parents - anakanak dah la banyak energy setiap masa. Bila penat dan tak sihat, otak pun susah nak function dengan baik, pastu nak marah marah je. Kesian anak.

So itu jelah azam 2016. azam spiritual ade tapi tu buat catatan private la. NAnti dah achieve kita kongsi apa manfaatnya insya Allah.

For a better 2016. Amiin.

Tuesday, December 8, 2015

Our Second Joy: When We First Found Out

Bismillahirrahmanirrahim..

This is totally unexpected hahah. We planned to start TTC on March 2016 so that the baby will arrived when Afnan is 2 years old. But Allah's plan is always the best, right? Just like during my pregnancy with Afnan, I like to record the journey insya Allah. May this pregnancy went smooth and better like before.

1 Dec 2015
Feeling a bit uneasy. Uncomfortable. Badan rasa tak sedap. By tengahari, muntah untuk pertama kali. Masa ni dah pelik. Last muntah2 ni masa morning sicknesss Afnan. Could this be another pregnancy? Jeng jeng jeng!

2 Dec 2015
Muntah lagi pagi. Throughout the week, rasa takde selera, cepat lapar, tapi makanan tak boleh masuk. Loya sepanjang masa. I agreed with my husband, kalau seminggu macamni, kita buat pregnancy test.

7 Dec 2015
Sepanjang hari badan lemah, loya yang teruk, muntah 3 kali. Ada hint of sakit pinggang. Texted my husband and asked him to buy the pregancy test.

8 Dec 2015
5am: I did the test and voila!

Positive Alhamdulillah! Tapi tak tahu lagi dah berapa minggu. Next month la kot pegi checkup insya Allah, or end of this month.

Nausea on off. Kadang-kadang eh betul ke pregnant ni. Tapi nak tunggu hujung bulan baru pegi cek klinik.

Yang penting lapar setiap masa dan sembelit huhu. Sama macam masa pregnant Afnan dulu.

Feelings: As I said before, this is unexpected. But all in all, I'm grateful and excited at the same time. A bit sad for Afnan, kena betul2 plan Afnan's journey before his sister/brother arrived. Spend masa banyak2. Teach him to handle and take care of  himself. Teach him to help Ummi and Abah. Of course it will never be the same again kan bila dah ada sibling. May all is well until 40weeks of the pregnancy. Amin.

UPDATES

Almost 2 weeks tiba-tiba nausea dah takde, lapar tak konsisten. Almost no pregnancy symptom.

We went for an Ultrasond scan, on 21 Dec, there is a sac inside the womb Alhamdulillah, and a very thin line (supposedly the baby). No heartbeat. Doc said to come back after three weeks unless there is a bleeding or anything worrying.

23 Dec; I had a brownish spotting/stain.

24 Dec around midnight: I was bleeding. Bright red. Tak banyak macam period tapi tak juga terlalu sikit.

25 Dec: Went to see the Doc, the sac still in good shape, intact and everything. No sight of baby and no hearbeat. Doc gave multivitamin.

26 Dec: Bleeding on and off. now there is some clot sometimes. SOmetimes bright red, sometimes dark red. Sometimes, I'm having a little pain.Sekiranya kandungan dan kelahiran baby ni, memberi kebaikan kepada kami sekeluarga, meningkatkan iman, baby dalam keadaan yang sihat dan terbaik, juga umminya, peliharalah kami berdua. Sekiranya tidak, kami redha. :')

27 Dec: Took my evening bath at around 4pm, felt extremely starange around my tummy and downwards, macam menggelebeh terturun. Blodd clot dah banyak. Confuse sendiri, perut aku tak terturun pun macam ni sebelum ni (wpun buncit sikit hihu) Suddenly, a real pain struck. Nak berpijak pun sakit. Woke up my husband, had to tell my MIL. Pergi klinik. Sebab Ahad, banyak klinik tutup. Last sekali balik dulu, nak tunggu esok isnin baru pegi klinik lagi sekali.

Maghrib: i was officially miscarriaged. Innalillahi wa inna ilaihirojiun.. Masa taip ni pun rasa sedih lagi. Masa the 'baby' keluar, husband was at the masjid. Depan MIL and SIL aku control je la, bila suami dah balik, terus nangis....

28 Dec: D&C dan mula berpantang.

will wrote another about the miscarriage.

ps: this entry was written mengikut tarikh hence the different emotions at the beginning. :')







Tuesday, October 6, 2015

Lelaki Itu

Bismillahirrahmanirrahim

Sepanjang hayat aku, seingat aku lah, aku memang tak gemar berkawan dengan lelaki. Dulu aku tak tau kenapa. Yang penting aku cepat annoyed, menyampah, benci tak bertempat dan macam-macam perasaan negatif dekat kaum lelaki. Bila dah besar dan discover sesuatu, baru aku faham kenapa aku ada perasaan macam tu. Tapi bukan itu yang aku nak cerita. Aku nak cerita tentang seorang lelaki. Satu-satunya lelaki selain ayah dan adik yang aku selesa dengan kehadirannya.

Tak lain tak bukan, suami aku sendiri.

Beliau ialah seorang lelaki yang sangat luar biasa di mata aku. Sebelum kahwin, tak nampak langsung keluarbiasaannya tu huhu. Orang kata jodoh ketentuan Allah kan :) Semua yang luar biasa nampak lepas kahwin. Atau mungkin perkahwinan mengubah kami berdua. Aku makin menghargai, dan beliau semakin matang.

Dulu, di suasana kerja ku dahulu, semacam ada pertandingan senyap suami siapa paling gentleman, suami siapa yang pandai retail, suami siapa yang pandai present, suami siapa paling ringan tulang, suami siapa itu, suami siapa ini. Keadaan itu sangat sangat sangat tidak sihat bagi aku. Tak perlu diceritakan lebih panjang. Kini, aku seorang WAHM, working at home mom. Menjaga permata hati dan juga menguruskan perniagaan Wadhiah Clothing.

Suasana yang berbeza ini membuatkan aku mengenali suamiku dengan lebih dekat dan juga tanpa prejudis. Kedengaran seperti jahat kan. Tapi sejujurnya itulah aku. Skeptikal tahap giga. Sebab tu aku suka untuk menuntut ilmu yang betul, mendapat maklumat dari sumber yang benar-benar sahih. Aku tak mudah percaya sesuatu berita atau kenyataan melainkan ada bukti kukuh.

Suamiku seorang yang sangat bertoleransi dalam urusan rumahtangga. Beliau boleh cuci bilik air, boleh basuh pinggan, boleh masak, boleh iron baju sendiri, boleh sapu rumah, boleh mop lantai. Katakan apa saja. Alhamdulillah Allah kurniakan aku suami ku.

Suamiku seorang Abah yang bagiku sangat luar biasa sifat penyayang dan lemah lembutnya. Seringkali dalam hidup aku melihat watak seorang Ayah yang tak banyak cakap, selalu tengok tv, tak layan anak cakap/main, tak tolong jaga anak kalau keluar, pergi kerja balik kerja tidak luangkan masa dengan anak sebelum tidur. Tetapi suamiku sangat berbeza. Permata hatiku dikurniakan oleh Allah, Abah yang sangat menyayanginya, sepenuh hati. Suamiku selalu mandikan anak, bagi makan anak, main dengan anak, bacakan buku untuk anak, bawak anak keluar main. Alhamdulillah Allah kurniakan aku suami ku.

Suamiku kerja 9am-6pm, seringkali aku mendengar orang yang bekerja sendiri mengagungkan keistimewaan dapat bekerja dengan anak, dapat melihat anak membesar depan mata. Sejujurnya aku katakan, suamiku walaupun bekerja tetapi anakku dan beliau mempunyai satu hubungan yang istimewa dan mereka mempunyai hubungan kasih sayang yang kuat. Setakat ini, tak pernah lagi dirasakan suamiku seperti terlepas apa-apa perkembangan permata hati kami. Beliau sentiasa dengan kami di waktu biasa atau waktu istimewa.

Terlalu banyak memori susah dan senang bersama dengan suamiku. Kini kami telah berkenalan selama 8 tahun, berkahwin selama 4 tahun, tetapi aku masih lagi kagum dengan personaliti beliau yang semakin hari semakin menambat hatiku. Sangat jauh berbeza, dari saat pertama berkenalan sehinggalah hari ini. Mungkin aku juga sama. Betul lah orang kata, 10tahun pertama perkahwinan baru fasa pertama berkenalan. Jauh lagi perjalanan kami.

Suamiku ada masanya berkata kepada aku, "Dua hari hujung minggu ni, rehat je. Biar saya buat semuanya" Dari mandikan anak pagi dan petang, layan anak, masak tengahari dan malam, kemas rumah, suamiku luar biasa. Walaupun beliau sendiri bekerja Isnin-Jumaat, keluar rumah 7am, balik rumah 7pm.

 Orang sering berkata, "oh kalau suami tolong itu dan ini baru nak sayang?' Itulah realiti kehidupan, kita menyentuh hati orang dengan kebaikan, kejujuran dan keikhlasan; hatta pasangan suami isteri, adik-beradik, ibu bapa. Bukan dengan orang asing atau kawan-kawan sahaja.

Sesungguhnya aku sangat bersyukur mendapat beliau sebagai suami. Semoga Allah merahmati beliau dan memberkati perkahwinan kami seterusnya merealisasikan pertemuan kami seterusnya di syurga.

Tuesday, September 29, 2015

Apa Perlunya

Bismillahirrahmanirrahim.

Apa perlunya beritahu satu dunia
Membuka pekung manusia lain
Sedang tanpa disedari
Terbuka pekung pekung silam mu

Apa perlunya sindiran sana sini
Lebih manis bertanya terus
Anggapanmu tak selalu tepat
Empunya diri terluka sangat

Apa perlunya menagih bantuan
Tatkala sendiri berada di bawah
Orang berbudi kita berbahasa
Jangan jadi kacang lupakan kulit

Apa perlunya berada di atas
Seperti lupa diri.
Tak memandang bawah
Walau sekali.

Batu Caves
30 Sept 2015

Saturday, April 4, 2015

20 Minggu Menjadi Ummi

Bismillahirrahmanirrahim..

Eloklah aku rakam dan catit pengalaman baru menjadi seorang Ummi sebelum Ahmad Afnan makin besar dan aku pun makin lupa early moments ni.

Dan sekarang pun Masya Allah kadang-kadang sebak sorang-sorang bila tengok pembesaran Afnan. Dari baby yang tau communicate menangis je sampai sekarang dah stage pre-crawler dah.

Masa 40 hari pertama, all I did was menyusu kan Afnan je.

Tidurkan die; sama ada die sendiri, suami, pembantu rumah, ayah aku, mak mnetua aku.
Mandikan die; suami atau pembantu atau mak atau mak mentua.

Afnan kena kuning tapi awal pagi je kuningnye, pastu dah takde. Tapi hari-hari nurse suruh pegi klinik. Tapi takde ape pun, ambk darah tengok bacaan, esok datang lagi. tu je huhu. So pernah la sekali ktorang tak datang, nurse cari wo kat rumah huhu. Pastu last last klinik refer ke hospital sebab kuning tak turun (sebenarnya dah turun, tapi kalau ikut age Afnan masa tu kire kena pantau lagi la) tapi ktorang tak pegi hospital dan terputus la hubungan dengan klinik tu. And kuning Afnan pun beransur elok dan sihat Alhamdulillah.

Bila dah habis pantang bermula kehidupan sebenar kami bertiga, aku suami dan Afnan. Apa yang sangat penting untuk ibu-ibu lepas bersalin, pastikan pantang dengan baik supaya boleh cepat sembuh dan sihat seperti biasa. Kalau kita tak sihat, seriously memang takde kekuatan nak urus rumah tangga. Sebab sakit. Baru lah aku faham kenapa Ummi selalu tekan kan tentang kesihatan, ye lah die bertanggungjawab ke atas suami dan anak-anak kan. Kalau die yang tak sihat mestilah risau, tak senang hati, tak boleh buat benda lain kan.

So bila dah habis pantang dan suami start kerja semula (Alhamdulillah, suami cuti lama, beberapa hari sebelum bersalin sampai umur Afnan nak dekat 2minggu), bangun pagi, mandikan Afnan, breakfast. Masa umur ni Afnan kerap menyusu dan tidur. Most of the time memang aku terlajak lunch, ambat gle pkul 3pm/4pm baru sempat nak makan. Basically tu je la, malam tidur. Masa umur ni Afnan bangun 2-3kali sepanjang malam untuk menyusu.

Alhamdulillah Allah kurniakan Ahmad Afnan seorang yang sangat org kata easy-baby. Senang sendawa, senang buang angin, tak pernah sekali pun muntah sampai la die pandai hisap jari. (sebab bila hisap jari lagi banyak udara msuk mulut, perut tak sedap pastu muntah). Senang tidur, tak kuat menangis, kalau menangis haluuuuuus je mase tu ek ek ek gitu heheh basically memang Alhamdulillah sangat.

Masuk umur 2-3 bulan. Afnan dah banyak development Alhamdulillah,before ni tangan and kaki tak boleh nak control gerak, macam frantically goyang goyang la, masa ni dah gradually smooth je, kalau takde ape boleh duduk diam. Movement mata pun dah okay. Believe it or not, masa awal awal tu serius kadang-kadang tengok mata Afnan macam juling, tapi rupanya memang baby macam tu, ye la semuanye nak adjust kan. Dalam perut, mata tutup je. Berat Afnan pun Alhamdulillah, naik dengan baik.

Masa ni kadang-kadang serius taktau nak buat ape dengan Afnan. Nyanyi, baca buku, tunjuk gerak tangan, tunjuk flash card, mata die follow. Basically tu je. Die taktau banyak lagi. Kadang-kadang mati kutu.

4-5 bulan best sikit. Afnan dah boleh grab barang, bergolek, dan baaaaanyak sangat cakap. Seronok Alhamdulillah. Boleh bgtau la ape yang die nak, tona nangis berbeza-beza, tona jerit lain-lain. Boleh tau la die nangis sedih ke mengada-ngada ke, lapar ke, penat ke. Boleh tau terus die nak tido, die tunjuk dengan gosok mata. Kalau nak sendawa ke buang angin ke gosok telinga. Tiarapkan je mesti keluar angin heheh. Sekarang die boleh tiarap from back to tummy, tapi dari tummy ke back tak boleh lagi. Tapi seronoknye die dapat bergolek tu sampai masa tidur pun bergolek, pastu terbangun terkejut kenapa dah meniarap pulak ni, nangisss heheh.

And Afnan graduates from mandi air suam, dah boleh mandi air biasa Alhamdulillah.

Overall, amazing experience and journey Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar. Hanya seorang ibu tahu dan faham apa yang terjadi kepada seorang ibu yang lain.

Semoga aku dan suami menjadi Ummi dan Abah yang menjadi contoh terbaik kepada anak-anak sebagai Muslim, berpandu Quran dan Sunnah, berkemahiran dalam menjalani kehidupan di masa akan datang. Semoga Afnan dan adik-adiknya akan datang menjadi anak-anak yang soleh, taat Allah, Rasul, Ummi Abah, menjadi permata Agama, dan Masyarakat. Amiin..


Friday, November 21, 2014

Bits and Pieces of My Delivery and Postnatal

Bismilahhirrahmanirrahim...

Ada beberapa benda nak tulis untuk memory-keeping hehe.

Ummi dan Abi

Afnan ni cucu pertama Ummi dan Abi. Tapi sepanjang pemerhatian aku, masa aku mengandung, both of them relax je, takde lah excited or terlalu protective ke. Memang biase je. Kadang-kadang bila aku update dorang pasal checkup pun, respon biase biase je. Sebab tu masa suami aku whatsapp family bgtau aku dah 3 cm dilated and kene masuk wad dah, aku memang terkejut dengan respond dorang. Ummi terus suruh adik aku, maid and nenek aku siap untuk tinggal rumah aku and ayah aku terus book flight ke KL. Ayah aku cte siap cakap dengan PA lepas dapat tau tu, tutup pintu, taknak jumpa siapa siapa dan can cel semua appointment. Macam mane la tak touching kan. Masa Ummi datang hospital nak ambik kunci rumah, nampak dah excited sikit sikit hehe. Suami aku ikut balik, nak tunjuk jalan rumah.

Pastu yang terharunya lagi, Abi touchdown KL dan sampai rumah terus datang hospital dalam 11pm gtu. Tapi masa tu aku dah masuk bilik bersalin. So tak dapat jumpa. Suami aku je jumpe sebab die nak pegi toilet kat bilik wad kami. PAstu dorang balik, and aku bersalin 1.18am tu, tengok tengok pukul 3am atau 4am, Ummi dan Abi terpacak kat bilik hantar bubur nasi dan sup ayam. Perghh touching sehh. And of course la dorang nak jumpa cucu dorang. hehe

Afnan with Wan & Tok Abi


Pastu dorang balik, pukul 9am sampai lagi hantar makanan. Pastu dorang balik. Ktorang tunggu kebenaran untuk discharge.

Bila sampai rumah, lagila aku touching. Memang sibuk la ni Ummi especially sediakan itu ini, kelengkapan rumah aku yang tak berapa lengkap. Yelah selama ni tinggal berdua je. Ni tiba-tiba 7 orang nak berkampung. Dorang siap ambik barang dari rumah Shah Alam kot. Memamng luar biasa penjagaan dan perhatian yang diberi. For that, I am very grateful Alhamdulillah.

Dorang siap berebut-rebut lagi nak pegang Afnan kat rumah. Ummi sendiri memang mention die sendiri tak sangka die akan berperasaaan macam ni, ye lah sayang cucu dengan sayang anak memang berbeza. Pastu yang paling extreme Abi kata, "now I can die peacefully" risau betul aku tak mengandung mengandung huhu.

Berpantang.

Pasal pantang ni memang aku nak rekod untuk rujukan masa depan hehe. Dan aku rasa ramai je orang macam aku, asyik google je nak tau pantang ni macam mana. Apa apa pun pantang ni takde betul takde salah. Yang penting kita sihat.

Alhamdulillah aku berpantang kat rumah sendiri. Aku rasa tips paling penting, berpantang lah kat rumah yang kita selesa. Macam aku ni memang banyak hal sikit, toilet mesti toilet yang aku biasa, pastu rumah aku ni memang ada water heater dalam bilik air so senang sikit. Dan rumah sendiri sebab yelah barang keperluan kita semua kat sini, takdelah nak packing packing pulak kalau nak pantang kat tempat lain kampung etc.

Second, kesihatan diri. Apa yang aku rasa, mula-mula tempat kena jahit tu la, kadan-kadang nak bertapak pun sakit. So baring je, tapi baring pun tak selesa, duduk kat kerusi lagila. Dan Ummi bagi rutin yang aku tak pernah pun baca or dengar orang cakap. Tapi memang mujarab beb dengan izin Allah; berendam dengan air garam. Lepas mandi aku akan berendam dengan air garam, memang everyday rasa lebih baik Alhamdulillah, by hari keempat tu memang rasa sihat sangat sangat and then masa tu lah nak buat silap. Sebab rasa sihat, boleh pulak pegi IKEA, dengan Afnan pulak tu. Malam tu memang bisa sangat sangat sangat. Sampai menangis aku. Semua orang pun stress, ye la masing-masing tau tu salah tapi semua pun pegi jugak skali. Lepas tu memang aku betul betul jaga la. Memang ikut rutin pantang Ummi betul betul. Basically:

1. Berendam dengan air garam. Oh lupa, air garam ni basah basah kan breast nipple pun memang mujarab MAsya Allah. Nipple memang akan crack kan, selalu aku dnegar orang guna nipple cream untuk tu tapi aku tak beli pun. Taktau macam mane nak sapu pastu nanti Afnan minum susu tak ke die terasa rasa cream tu huhu. Lepas selalu basahkan dengan air garam, memang smooth sailing breastfeeding ALhamdulillah. Kalau tak tu, rasa stress je. Dah la luka bersalin masih sakit, menyusu pun sakit. So air garam is the remedy insya Allah

2. Makanan.pulak, basically semua bakar bakar dan sup. Takde ape sangat. Aku just tak minum air sejuk, benda manis manis dan pedas pedas. Ikut pemahaman aku untuk tak gemuk dan makanan yang boleh effect luka la. Masa pegi Ikea tu aku makan salmon tu, memang rasa bisa tempat luka tu huhu. Sebab cara masak and ramuan ramuan die kot huhuhu

3. Pakai stokin dan sweater. Aku tak tau orang lain, tapi aku memang lepas bersalin cepat je rasa sejuk, memang 24jam pakai stokin, masuk bilik air je tak. Sweater kadang kadang pakai kadang kadang tak. Yang penting kalau sejuk tu sampai ke tulang memang sangat tak selesa.

4. Jangan takut walaupun banyak trauma. AKu rasa trauma pertama berjalan, sebab sakit kat bawah tu kan. PAstu trauma buang air kecil dan besar. Memang tak boleh dilayan sangat. Buat je macam biase. Lagi cepat kita lawan rasa trauma tu, lagi cepat sihat insya Allah. Sepanjang berpantang ni memang aku banyak cakap kat suami, tak sabar nak badan sihat rasa normal semula.

5. Banyak minum air kosong. First untuk breastfeeding, second untuk lancarkan penghadaman dan perkumuhan.

6. Berurut, aku ikut Ummi kata lepas habis pantang baru urut. BEngkung? Nak sangat pakai, tapi haha beli pun tak lagi. Aku lagi excited nak exercise!! Yeahhh!

Yang penting masa aku masih sakit tu the first week of berpantang, memang apa yang aku buat cuma menyusu Afnan sahaja dan urus diri sendiri. Takde buat benda benda lain. ALhamdulillah the support I get from my family is superb. Memang sebenarnye ibu baru bersalin ni kena fokus sihatkan diri sendiri dulu, sebab selagi tak sihat, selagi tu banyak benda tak boleh buat and ye lah susahkan hati orang lain. Kena mintak tolong orang je. If you can get any support from family or friends, accept je. Takyah fikir-fikir. Memang kita perlukan. :)

Review Gombak Medical Centre dan Dr Noor Hamiza







Masa nak decide pilih hospital mana untuk bersalin, memang antara faktor utama kami pilih berdasarkan bajet. Personally aku dan suami tak kisah tentang doc lelaki or perempuan. Tapi concern aku, nak bilik sendiri, taknak share share. Sebab tu lah walaupun faktor kewangan, hospital kerajaan memang not in our list. Boleh je nak dapat bilik sendiri, kalau 1st class kan, tapi susah, orang bersalin ni ramai at the one time huhu. Dan GMC ada sediakan katil untuk suami jugak. Best best.

Banyak jugak dalam list masa tu. Last sekali antara dua UMRA atau GMC. UMRA sebelah rumah Ummi kat Shah Alam, GMC dekat rumah ktorang. Mula-mula memang ingat nak berpantang rumah Ummi, tapi last last Ummi kata better kat rumah sendiri, takde la nak berpindah randah pulak.

So ktorang start checkup kat GMC masa aku dah 28 weeks macamtu. So we met Dr Hamiza, and automatically beliau jadi our official gynae. Everytime checkup memang sangat interesting, sangat friendly, motherly and tau je apa parents-to-be ni excited nak tau. Memang interesting setiap kali checkup. Masa aku bersalin pun, aku adore and respect cara die handle aku.


Aku tak tahan nak teran masa tu dah 7cm dilated, aku terjerit "saya nak berak!" doc terus berubah jadi tegas, "haa nurur tak boleh macam ni, nanti koyak kat bawah tu, awak kena tahan"

Masa aku tak larat nak teran dah, doc ckp" haa td masa 7cm tu awk teran dah betul, masa ni buat macam tadi, sekarang memang nak kena teran"

Dan masa aku nak nangis tak dapat teran keluarkan Afnan, "awak jangan nangis, nanti baby yang tak nangis lambat keluar" Doc yang bijak kawal suasana dan emosi patient. Bravo doc! Walaupun aku rasa aku bukan patient terbaik doc hahah. Dan memang respect, aku bersalin 1.18am, lepas aku setel ada orang lain lagi nak bersalin. Pastu 10am nanti dah masuk jaga klinik. Memang luar biasa energy doc.


Total bil, untuk 2malam, vaksin baby, ubat tahan sakit (yang aku rasa tak kurangkan apa-apa pun), delivery makan semua ialah RM 1650. 4 star aku bagi untuk semua service. Masa aku bersalin, team DR HAmiza + 2 orang nurse. Sorang bagi support fizikal, urut2, tolong tekang perut sikit sikit push Afnan, sorang support mental and guide breathing method. And suami aku cheer leader hehehe. In the future GMC boleh tambah lif. Untuk orang masih mengandung and nak bersalin tak kisah pakai tangga lagi bagus sebenanye, tapi lepas bersalin tu, memang slow habis la turun. sangat berjaga-jaga hehe.

So tu lah sikit sikit coretan memori kelahiran pertama aku dan suami hehe. Wish us all the best throughout this new phase!! lagi 19 hari habis pantang yeay!

Kelahiran Ahmad Afnan bin Zulfadli

Bismillahirrahmanirrahim..

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar, aku dah selamat deliver anak sendiri! Serius something yang amazing Masya Allah. :)

Nak tulis sikit apa yang aku rasa, pengalaman dan perasaan hehe.

Mengandung.

Alhamdulillah pengalaman mengandung yang amazing dan dilapangkan Allah dari masalah kesihatan yang serius. First trimester memang loya dan muntah muntah, tak selera makan. Elok je masuk hari pertama second trimester i was back to normal. Siap tertunggu-tunggu lagi nak muntah. Eh takde dah? Alhamdulillah :)

Second trimester hinggalah hari bersalin, aku banyak travel dan berjalan. Takde bengkak kaki, takde letih melampau, tak rasa berat. Dan yang paling best aku berjaya tamatkan pregnancy tanpa minum air gula!! That is an achievement i guess, since aku memang seriau dengar cerita orang minum air gula tu. Aku memang tak minum air manis, ni kan pulak air gula huhu. Sepanjang checkup pregnancy pun alhamdulillah, keadaan aku sentiasa sihat. Berat pun maintain. Berat aku sebelum pregnant 51 kg, hari bersalin berat 61 kg. Reach jugak 10 kg hehe.

Detik Permulaan Bersalin.

28 Nov 2014
Gambar before keluar rumah 28 Oct 2014
Pukul 4am, aku rasa sakit macam period. Confuse jugak mula-mula sebab dah 9 bulan tak rasa. Bila fikir-fikir balik ohh ni sakit senggugut, dah lama tak rasa ni, adakah ini tandanya? Jeng jeng jeng.. Aku relax je, cuma bila bangun tu aku mention je la kat Pali. Pastu pagi tu kami kemas rumah yg terakhir. Semalam nye pun memang kemas rumah kaw kaw punye. Sakit datang dan pergi, ada satu masa aku rasa dah konsisten so aku start catat.

It is 5 minutes apart already!! This is it. This is the contraction.


Ktorang pun start pack beg, (beg dah ready, cuma benda2 rasa perlu padahal tak perlu tapi nak jugak masukkan, last last menyempitkan ruang je)


Keluar rumah, pegi lunch dulu. Masa lunch tu dah rasa yang sakit kena stop dan fokus. Lambat jugak habis makan. Pastu singgah kedai jahit, nak hantar blouse, nak tambah zip jadi nursing blouse. Singgah 2 kedai, pastu baru ke destinasi perjuangan, Gombak Medical Centre. Huu masa ni aku takde perasaan lagi. Relax je cakap kat kaunter, saya rasa saya dah contraction (sambil bagi nota catatan masa tadi). Nurse tu banyak kali tanya, awak dah rasa sakit ke, awak dah rasa sakit ke? Being a first time mom, ape yang aku rasa masa tu aku ingat tu la sakitnye, aku pun aah je la.


So nurse pun bawak aku buat CTG. ni second time buat CTG, first time buat, semalamnye hahah. Semalam doc cakap aku dah ade contraction sikit sikit tapi aku tak rasa sangat. Bila result CTG keluar harini, doc kata contraction memang dah ada. Pastu doc cek bukaan, and ta-da! "Okay, awak dah 3 cm dah ni, dah boleh masuk wad ye :)" Masa ni macam excited je. Suami aku inform family members yang berkenaan. And what surprised me was my parents' responds. Tapi tu nanti aku cte.

So naik la ktorang pegi wad. Aku masuk masuk je, dalam hati, "ini ke bilik bersalin, macam bilik biase je, mane alat-alatnye?" Hahah. Rupenye wad ni means bilik kita la, aku ni kan baru 3cm nak tunggu bukaan duduk dalam wad la. Serius jakun. Aku memang tak pernah masuk hospital, tak pernah kena treat doctor, tak pernah makan ubat or whatsoever berkaitan dengan klinik/hospital. So lepak lepak la.


 Mase awal2 tu aku memang tak boleh duduk or baring. Aku round2 je bilik tu. Bile bosan aku klua, round kat luar pulak. Aku tak ingat start bila yang aku dah rasa sakit yang sakit, tapi masih boleh tahan lagi. Yang dah menggigil dan kena pegang tangan suami. Nurse masuk, and tanya aku nak ubat tahan sakit tak? Aku pun taktau nak buat decision, so whatsapp ummi. Ummi tanya berapa cm dah, masa tu doc baru cek aku dah 6cm, Ummi kata takpe sikit je tu lagi. so berjuang la dengan contraction yang makin lama makin dasyat.

Sampailah, pukul 1030pm, nurse datang, "Okay Puan, boleh pegi bilik bersalin sekarang" Masa jalan ke bilik bersalin tu pun dah kena stop stop, sebab nak fokus contraction. Sampai je dalam bilik bersalin tu, aku menangis hahahaha. Cakap kat suami, "takut...." hahah. Tapi apa apa pun, untuk first time mother, last last kte go with the flow je. Nak takut takut sangat pun, ada manusia kot nak keluar ni, bukan main main.




Dalam bilik bersalin tu la kemuncak contraction yang aku rasa memang dasyat, dan masa ni aku dah penat jugak. Exhausted gle. Dengan nak fokus breathing method masa contraction, dengan mengantuk nye, dengan sakitnye. Siap sementara tunggu contraction, aku lelap kejap.


 Bila aku mengerang kuat je, nurse datang cek bukaan. Ade sekali tu, doc yang cek, dah 7cm, tiba-tiba aku terjerit, "Saya nak berak!!" hahaha bila ingat balik memang lawak gle. Orang kata bila dah rasa nak teran tu dah nak dekat la kan masa untuk push. Tapi doc kata sebab aku anak pertama memang kena tunggu 10cm jugak, nanti koyak rabak pulak kan. Aku memang suke sangat dengan service Doc aku ni, nanti aku cte. Pandai die handle aku.

Akhirnya tiba masa kemuncak. "Okay awak dah boleh start push sekarang" Nak dijadikan cerita, aku ni tak reti pulak meneran. Bunyi teran lebih kat tekak je, bukannye teran muscle haha. Lebih 10 kali kot! Bile cte kat Ummi die kate orang 2-3 kali je. Memang patutla aku penat sangat. Sampai satu tahap aku rase nak nangis, doc cakap, "jangan nangis dulu, nanti baby yang tak nangis kalau lambat keluar" so fokus balik.

Alhamdulillah 1.18am 29 Okt 2014, lahir lah seorang anak lelaki, 2.85kg, Ahmad Afnan bin Zulfadli. :)


Pengalaman yang sangat eksklusif Masya Allah. And amazingly I can't remember the excrucriating pain at all! Tulah kuasa Allah. Patut pun bila tanya mak mak ni, dorang just jawab sakit. Atau sakit mcm senggugut, sebab tak dapat nak describe pun. Semoga Afnan menjadi anak soleh, harta dunia akhirat Abah dan Ummi. Amiin...